Online alemde pek çok kez “gelmiş geçmiş en iyi reklamlar” gibi başlıklar altında karşılaştığınız, görenlerde hayranlık hissi uyandıran Gerilla pazarlama taktikleri, sıradan bir yaratıcılıktan çok daha fazlasını gerektirir. Peki tam olarak nedir ve nasıl ortaya çıkar?

1984 yılında Jay Conrad Levinson’un “Guerrilla Marketing” kitabında ortaya çıkan terim, firmalar için tam bir maksimum fiyat/performans verimliliğidir. “Gerilla” terimi, düzenli ordulara karşı savaşmadan, düşmana zarar vererek saldıran anlık olarak uzaklaşan silahlı askerlere benzerliğinden dolayı bu adı almıştır.
Markalar, yaratıcılık eseri Gerilla çalışmalarla, hedef kitlede anlık olarak güçlü bir etkiyle hayranlık hissi uyandırarak etkileşim ve etkileyicilik sağlarlar. Bu yaklaşım, güçlü geri dönüşler sağlamanın yanı sıra, bütçeden çok yüksek dozda yaratıcılık ve biraz zaman gerektirir.
Gerilla tekniği, geleneksel pazarlama tekniklerinden oldukça farklıdır. Hem görsel hem de ifade gücü açısından alışılmadık bir bakış açısı gerektirir. Burada önemli olan, iyi bir plan ve doğru stratejidir.
Gerilla Pazarlama ve Viral Pazarlama Arasındaki İlişki
Gerilla tekniği, hedeflenen grupları şaşırtarak dikkat çekmeyi amaçlar. Konvansiyonel yöntemlere göre daha ucuzdur ve hızlı yayılır. Dolayısıyla bu teknikle yapılan çalışmalar, viral etkiye dayanır. Yani gerilla ve viral pazarlama arasında güçlü bir ilişki vardır. Ancak viral bir reklam, kurumsal bir markaya uygun olmayabilirken, gerilla reklam her markaya daha kolay entegre olabilir. Viral reklamlar anlık olarak gelişebilirken, Gerilla reklamlar üzerine daha çok düşünülmüş; insanların günlük hayatının içerisine yerleştirilerek reklamın içinde bulunmalarını mümkün kılabilirler. 3 boyutlu yaratıcılık eserlerine dönüşebilen bu reklamlar, viral olabilirler.
Gerilla pazarlama yönteminde hedef kitle belirlenmez. Her yaş grubu, her bölge, ger cinsiyet ve her ilgi alanına sahip bireyin, bundan etkilenmesi beklenir. İçerisinde subliminal mesaj barındırabilir ve markayı anımsatmak için logosuna bile ihtiyaç duymayabilir. Kimi zaman günlük hayatı, tasarımlarıyla bütünleştirebilir.
Her pazarlama taktiğinde olduğu gibi avantajları ve dezavantajları bulunur. Başarılı bir Gerilla pazarlamasının anahtarı, bu iki tarafı dengeleyerek, riskleri en aza indirgemektedir.

Gerilla Pazarlama:
- Yüksek doz yaratıcılık ile kalıcı; beklenmedik tasarımlarla üst düzey etki bırakır,
- Farklı stiliyle marka bilinirliğini artırır,
- Hızlı bir şekilde paylaşılarak viral hale gelir,
- Sıra dışı ve alışılmış düşünceleri kırmayı amaçlayarak, farklı bir bakış açısı kazandırır,
- Sınırların ötesine kolaylıkla geçilebilir,
- Kullanıcıların bilinçaltına işler ve yıllar sonra bile “şöyle bir reklam vardı” şeklinde başlayan diyaloglarda markanızdan bahsedilmesini sağlar.
RİSKLERİ:
Kısa dönemli bir teknik değildir. Doğru Gerilla reklamı yaratmak zaman alır. Yer, zaman ve gündem etkisi çok büyüktür. Yayınlandıktan sonra viral etkisi olması beklense de, projeyi hayata geçirmek için optimum koşulların oluşması zorlayıcı olabilir. İş net olmayabilir veya yanlış anlaşılabilir. Bir de çalıştığınız reklam şirketi iyi değilse… o zaman ters etkisi olabilir!
Unutmayın ki: “reklamın iyisi de kötüsü de vardır!” – Vavien Creative Agency
İşte Birkaç Etkileyici Gerilla Reklam Örneği:


