Web Sitesi Yaptırmak Ne Kadar Sürer?

    1024 717 Vavien Creative

      İllaki bir süre duymak istiyorsanız sizi kırmayalım… Ortalama bir web tasarım ve geliştirme projesinin, ilk toplantıdan canlı yayına geçişe kadar, gereksinimlere bağlı olarak en az 1,5-2 ay sürede gerçekleştiğini, deneyimlerimize dayanarak söyleyebiliriz. Gereken süreyi daha sağlıklı bir şekilde öngörebilmek içinse proje, hedef kitle ve firmanın beklentileri hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacımız var. 

      Web sitesi projelerinin ne kadar süreceğini belirleyen birkaç faktör mevcut. Öncelikle daha az sayfa ve az etkileşimli bir model ile daha karmaşık bir sitenin farklı zamanda tamamlanacağı net bir gerçek. Animasyonlar ve entegrasyonlar içeren daha büyük bir site haritası, bizim için çok daha detaylı çalışma anlamına geliyor. Web sitesinin çok dilli olmasının gerekip gerekmediği de ayrı bir zaman uzatıcı/kısaltıcı faktör. Ayrıca kimi web sitesinin içeriği uzun zaman alan yaratıcı süreçler gerektirirken kimiyse daha net ifadeler isteyen, mesajını daha doğrudan veren bir yapıdadır. Alın size bir zaman belirleyici etken daha…

      Nasıl bir süreçten bahsettiğimizi gelin aşamalar halinde ele alalım…

      Tasarım öncesi çalışmalar

      Web sitesi içerik ve tasarım çalışmaları öncesinde birkaç toplantı ve bolca fikir fırtınasına ihtiyaç olacaktır. Bunların bir-ikisini sizinle yapıyorsak, diğer planlamalarımızı ekibimizle gerçekleştiriyor; sonrasında size sunuyoruz. 

      Burada en önemli konu; marka yaklaşımında yeniliğe ihtiyaç olup olmadığı. Marka için öncesinde geliştirilmiş bir tasarım dili ve içerik stratejisi varsa bunların ihtiyacı, pazar gereklerini ne kadar iyi karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek gerekiyor. Eğer firma bu çerçeveden memnunsa ve hakikaten iyi işliyorsa bu bizim, aynı tarz ile ilerleyeceğimiz anlamına geliyor. Öte yandan tasarım ve içerik dilini yenilemek de marka açısından iyi bir fikir olabilir. Tüm bunlar projeye, firma ihtiyaçlarına ve o günün geçerli iletişim modellerine göre birlikte cevaplayacağımız sorular. 

      Web sitenizin ziyaretçilere hangi mesajı vermesini istersiniz?

      Ne kadar çok iş kalemi olursa olsun öne çıkarmak istediğiniz mesajların neler olduğu, yol haritasını oluştururken ilk belirlememiz gereken konu. Bunun için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Sonuçta işinizi ve müşterilerinizi en iyi siz tanıyor ve hedefinizi siz biliyorsunuz. Biz size bu mesajları vermek ve hedefe ulaşmak için en etkili yolu çizmekle mükellefiz.

      Bu noktada, kapsamlı bir SEO araştırmasına da başlıyoruz. Müşterilerinizin istek ve ihtiyaçları, onları Google’da hangi bilgileri araştırırken siteye çekebileceğimiz site haritasını oluştururken ve içerik stratejisini belirlerken bize yol gösterecektir. SEO yani Search Engine Optimization/Arama Motoru Optimizasyonu, içerikte kullanılacak anahtar kelimelerin seçilmesinin yanı sıra teknik altyapıda da uyulması gereken birçok kuralı bir araya toplayan, sitenin görünürlüğüne ciddi anlamda katkıda bulunan bir uygulama sürecidir. 

      İçerik kraldır!

      Elbette çok yönlülüğün bir gereklilik olduğu günümüzde artık kimse “kral” değil. Her uzmanlık alanı yapbozun bir parçasını oluşturuyor. Zaten bu söz de “içeriğin es geçmemek gereken bir alan” olduğunu vurgulamak için söylenmiş. Zira 2000’lerin başlarında, teknik açıdan iyi altyapıya sahip projelerin başarılı olacağını, içeriğin çok da mesele olmadığını düşünenlerin sayısı hiç de az değildi. Artık biliyoruz ki iyi içerik olmadan, şahane bir arayüz tasarımı ve teknik altyapı, hedefe ulaşmakta tek başına yeterli olmuyor. 

      Web sitesi içeriği hazırlarken biz birçok ajansa göre farklı bir yöntem izliyoruz. Sizden yazılı metinler istemek yerine, sizinle bir ya da birkaç söyleşi gerçekleştiriyor, bunları kayda alıyoruz. Zira çoğu insan, konuşurken işini ve hedeflerini daha iyi anlatır, yazmaya gelince beylik cümlelere yönelir. Kayda aldığımız bu sohbetler, içerikte bize büyük kolaylık katarken sizin düşüncelerinizi, fikirlerinizi daha iyi yansıtabilmemizi sağlıyor. 

      UX tasarımı 

      Tüm önemli bilgileri topladıktan sonra, web sitesinin iskeleti üzerinde çalışmaya başlıyoruz. Bu, müşterilerinizin deneyimlerine, web sitesi içindeki yolculuklarının ne şekilde ilerlemesini istediğimize odaklandığımız bir zaman dilimi. UX tasarımı, yani kullanıcı deneyimi tasarımı, sadece web tasarımına özgü bir kavram değil. UX, ürün veya hizmetlerin kullanıcılar için anlamlı bir deneyim sunmasını hedefler. UX tasarımı, web sitesi için kullanıcıların gözüne hoş görünen ama en çok da kolay ve pürüzsüz kullanım sunan bir yapıyı ifade eder. Bu yüzden biz, ilgili ürünün kullanıcısının düşünce biçimine, hangi ürünü neden ve nasıl tercih edeceğine kadar pek çok şeyi göz önüne alıyor; site iskeletimizi potansiyel kullanıcı gözünden oluşturuyoruz.

      Biz sade, gözü fazla yormayan, kullanıcı deneyimine odaklanan işler yaratmayı seviyoruz. Kullanıcı deneyimi “sezgisel” bir süreç olduğundan, kullanıcının kafasını fazla yormadan istediğimiz sayfalara yönelmesini sağlamak bizim temel amacımız. Zira bildiğiniz gibi öyle bir görsel ve işitsel kalabalık içinde yaşıyoruz ki bir web sitesinin daha bizi yormasına hiçbirimizin tahammülü yok. Tüm tasarımlarımızı markanıza uygun, kullanıcılarınıza ilgi çekici ve canlandırıcı bir deneyim sunan ve sizi rekabette öne çıkaracak şekilde özenle oluşturuyoruz. İçeriklerimizi de bu açıdan tekrar gözden geçiriyoruz.

      UI tasarımı 

      En sevdiğimiz! Kullanıcı arayüzü tasarımı, bütün toplantıların, fikir üretme aşamalarının elle tutulur bir şekle kavuştuğu zamandır. Tasarım ekibimiz, sizden aldığı yönergelerle çalışırken artık bir nebze daha özgür olacak, ihtiyacınız olan ama tam olarak gözünüzde şekillenemeyen, gördüğünüzdeyse “tabii ya” diyeceğiniz tasarım için kabuklarına çekileceklerdir. Bu aşamanın sonunda, size tüm sayfa şablonlarını içeren etkileşimli bir tasarım prototipi sunarak geri bildiriminizi aldıktan sonra şablonları buna göre son haline kavuşturuyoruz.

      Biz kullanıcıyı sitede daha uzun süre tutabilen, kimi zaman animasyonlarla hareket sunan, ince bir tasarım zevkinin ürünü sade web siteleri oluşturmaktan gurur duyuyoruz. Elbette sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda işlevsellikten ve kullanıcıların sezgiselliğinden ödün vermiyoruz.

      İçerikleri oluştururken uyguladığımız SEO tekniklerinin ötesinde, bu aşamada kolay URL’ler, düzenlenebilir meta veriler, başlık etiketleri gibi ayrıntıları hayata geçirerek web sitenizi indeksleme aşaması için optimize ediyor, arama motorlarının siteye sorunsuz bir şekilde erişmesini ve dizine eklemesini sağlıyoruz. 

      Sıra kodlamada

      Tasarımda hemfikir olduktan sonra iş teknik ekibimizde! Web sitenizi tam olarak tasarım şablonlarında gördüğünüz şekilde oluşturuyoruz ve her şey hazır olduğunda size hazır bir beta bağlantısı sunuyoruz. Sizin bu noktada sayfalarınızı tekrar gözden geçirme fırsatınız oluyor. 

      Veee canlı yayındayız!

      Artık yeni siteniz tüm müşterilerinizin ve Google akışıyla gelen kişilerin beğenisine hazır. Onları “mikro anlar” içerisinde markanıza bağlayacak bir web sitesi kurmak için birlikte çok çalıştık. Ancak bu işimizin sona erdiği anlamına gelmiyor. Site yayına girdikten sonra da değişen ihtiyaçların ve kullanıcılardan gelen geribildirimlerin gereği olan düzenlemeleri yapıyoruz. 

      Veri kraldır! 

      Alın size bir kraliyet üyesi daha! Aslında böyle bir deyiş yok, bunu da biz uydurduk. Çünkü biz verileri öngörmeye, sonuçları karşılaştırmaya ve bu verilerle kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çok önem veriyoruz. Dolayısıyla yayına aldığımız her projenin web sitesi performansını ve kullanıcı davranışını izlemek için Google Analytics’i mutlaka kuruyoruz.