2023 Yılı Sosyal Medya Trendleri ve Yenilikler!

    1024 768 Vavien Creative


      Sosyal medya ve trendler, sürekli olarak değişim içinde: kullanılan medya araçları ve kullanıcı davranışları da devamlı olarak güncelleniyor, değişime uğruyor. Bu akış, hedef kitlelere ulaşmanın yeni yollarını arayan marketing çalışanları, küçük ölçekli marka sahipleri ve reklam şirketleri açısından da devamlı olarak güncel kalmayı gerektiriyor. Başarılı bir sosyal medya yönetimi ve pazarlama stratejisinin anahtarı ise, bu sıcak gündemi yakalamaktan geçiyor!




      2023’ün Sosyal Medya Trendi: Doğallık ve “BeReal” Akımı!

      Bir sonraki maddede de bahsedeceğimiz üzere videolar, sosyal medya platformları ele geçiriyor! Platformların bu yöne eğilimi, aşırı Photoshop kullanılmış statik gönderilerin yerini doğal videolara bırakıyor. Ayrıca, bazı kitleler filtreler ile yaygınlaştırılan güzellik algısına karşı çıkıyor; anlık ve filtresiz akımları destekliyor. Bu noktada karşımıza yeni çıkan BeReal platformu, kullanıcılarına doğal ve gerçek zamanlı gönderiler ile içerik oluşturma şansı sunuyor. Burada önemli olan, yapay filtrelerden ve bunun getirisi olarak karşımıza çıkan güzellik anlayışından uzak durmak!




      Kısa Video Anlayışı ile Yükselen Tik Tok!

      2021 yılı sonunda yapılan analizlerde, dünyanın en çok indirilen sosyal medya platformlarında 1. sıraya yerleşen Tik Tok, Türkiye’de 27 milyona kullanıcıya yakın etkileşim oranına ulaşmıştı. Diğer sosyal medya platformlarının kendilerini geliştirmek zorunda bırakan Tik Tok, saniyeler içerisinde içerik tüketicilerini etkilemenin sırrını bulmuş gibi duruyor. Elbette bu düzen, Youtube platformunun shorts; ve Instagram’ın Reels gibi kısımlarını yaratmalarına neden oldu. Pek çok kullanıcı, bununla ilgili ayaklanma başlatmış olsa da, kısa videoların tüketimi gelecekte de artacak gibi görünüyor.




      Mikro İçerik Tasarımı

      Demografiler farklılık gösterse de mikro içerikler tüm platformlarda her geçen gün daha çok rağbet görüyor. 40’tan geriye saymaya başladığınızda, yaş ortalamasıyla beraber dikkat süreleri de düşüş gösteriyor; tüketim hızı ise artışa geçiyor. Bu noktada, kısa sürede etkileyici işler çıkarmak önem kazanırken, içerik üretimi giderek daha önemli bir hal alıyor. Önümüzdeki yıl boyunca da gerek iş tanımı gerekse sosyal medya imajı olarak mikro içerikler karşımıza çıkmaya devam edecek.




      Instagram 2023’te Nasıl Bir Yer Olacak?

      O eski halinden pek eser kalmayacak. Artık insanların FaceApp uygulamalarıyla kendilerini değiştirdikleri, filtreler ile farklı bir gerçeklik yarattıkları o topluluk olmayacak. Post gönderileri oldukça geri planda kalacak, Rehber kısmı ön plana çıkacak. Biraz Pinterest biraz da Tik Tok mantığında, içerik üreticilerinin daha aktif rol oynadığı bir mecra haline gelecek.




      2023 Yılı Sosyal Medya Trendleri ve Yenilikler!

      Tüm bunlara ek olarak, ne yazık ki influencerlar, eskisi kadar popüler olamayacak gibi görünüyor. Şimdilerde pek çok kullanıcı küçük kitlelerine hitap ederek tavsiyelerde bulunuyor ve yalnızca “gerçeğe yakın ve doğal” insanlar, etkileyici bulunuyor. Aslında herkesin kendi kitleleriyle paylaşımda bulunmaya başladığı bir alan haline gelen Instagram’da markalar, çok fazla takipçili influencerlar ile çalışmak yerine küçük çaplı kitlesini daha verimli etkileyebilecek ve bunu yaparken gerçek ürün deneyimlerini paylaşacak kullanıcıları seçiyorlar. Yani influencer marketing out; real content in şeklinde bir işleyiş olacak!






      İÇERİK ÜRETİCİLERİNE İYİ HABER!

      Sonunda gelen bu özellik, özellikle içerik üreticilerini ve işletme hesaplarını oldukça mutlu edecek! Evet, içerik üreticileri diyoruz, çünkü normal hesaplar bu uygulamayı ne yazık ki kullanamayacak. Ancak isteyen kişiler, hesaplarını işletme hesabına dönüştürerek bu hizmetten faydalanabilecek.

      Bu yeni özellik ile, 75 günlük post, reels veya carousel çalışmalarınızı planlamanız ve zamanlamanız mümkün olacak! Elbette bu noktada Instagram’ın düzenli günler ve saatlerde paylaşım bekleyeceğini ve SEO çalışmalarına platformda önem vereceğini tekrarlamak gerekecek.




      INSTAGRAM ROZETLERİ!

      Instagram, kullanıcılarının farklı platformlara kaymalarını engellemek için sürekli olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Yeni gelen bu özellik ile kullanıcılar paylaşım ve yorum yaptıkça rozet kazanıyor ve platform, herkesi daha fazla gönderi yüklemesi için teşvik ediyor.

      Trend Yakalayan Başarı Rozeti, Yaratıcı Seri Başarı Rozeti, Topluluk Oluşturucu Başarı Rozeti, Katkıda Bulunan Başarı Rozeti gibi rozetler ile kullanıcılar sanal olarak ödüllendirilecek! Kullanıcıları başarılı içerik üretmeleri için bir hayli destekleyen bu uygulama, tahminimizde ileride internetten para kazanmanın yollarından biri olacak gibi görünüyor… Ancak şimdilik Instagram’ın böyle bir açıklaması yok.


      Son olarak, SEO çalışmaları, sosyal medya platformlarında da önem kazanacak. Özellikle Instagram, gönderilerin altında ve Rehber kısmında yer alan yazıları, SEO’ya dahil edecek. Siteler, bloglar ve sosyal medya yönetimi için Search Engine Optimization, sosyal alanların en çok dikkat etmesi gereken şey olacak. SEO yazarlığına dair merak ettiğiniz şeyler için Vavien’in bloguna göz atmayı unutmayın.

      Güzel Bir Sene ve Bol Bol Yaratıcı Fikir Diliyoruz! (Bulamazsanız da Telaşlanmayın, Biz Hep Buradayız…)

      İyi Seneler!