Blog yazarlarının ve içerik pazarlamacılarının karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, arama motorları için optimize edilmiş ancak aynı zamanda insanlara da hitap edecek içerik yazmaktır. Kitlenizle başarılı bir iletişim kurmak istiyorsanız, bunu başarmanın başlıca yolu SEO metin yazarlığıdır.
SEO karmaşık görünse de, düşündüğünüzden daha kolaydır; özellikle de arama motorları için değil de insanlar için yazmanın en iyi uygulama olduğunu anlıyorsanız! Gelişmek için, yalnızca “içerik yazmanın” ötesine geçmek ve içeriğinizin için iki hedefini gerçekleştirmeniz gerekir:
- Belirli bir sorunu çözmek
- Son kullanıcıya hitap etmek (müşteriler, potansiyel müşteriler, okuyucular vb.)
Bu hedeflere ulaşan içeriği nasıl yaratırsınız? Google’da üst sıralarda yer alan ve aynı zamanda insanları ikna eden içeriği nasıl oluşturursunuz? SEO metin yazarlığı bu tamamen bunlarla ilgilidir.

SEO Nedir?
Arama motoruna aklınızdaki sorunu çözmeye yarayan bir kaç kelimeyi yazıp “enter” tuşuna bastığınızda ne olduğunu hepimiz biliyoruz: Arama teriminizle alakalı binlerce sonuç içeren bir arama listesiyle karşılaşıyoruz. Bu sonuç sayfaları, arama motoru optimizasyonunun (SEO) bir sonucu olarak görünüyor.
Özetle SEO, aynı arama terimlerini hedefleyen diğer sitelerdeki içeriklerden, daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için içeriğinizin arama motorları için etkinliğini optimize etme yöntemidir.
Google, güncellemelerini yayınlamaya başladığından beri SEO metin yazarlığı bir hayli önemli hale geldi. Google’da üst sıralarda yer alan ve aynı anda ödeme yapan müşterileri veya müşterileri çevrimiçi işletmenize yönlendiren son derece yararlı içerik oluşturmak istiyorsanız, Google’ın sıralama algoritmasının bileşenlerini düşünmelisiniz . SEO metin yazarlığı, diğer insanların sosyal medya platformlarında memnuniyetle tanıtabilmesi için belirli anahtar kelimeleri hedefleyen faydalı, çekici ve değerli içerik oluşturmakla ilgilidir.
Bu, içeriğinizin otoritesini ve alaka düzeyini artırırken, seçilen anahtar kelimeler için Google’daki sıralamasını iyileştirir. Bu nedenle, bir şeyi şiddetle tavsiye ettiğinizde, Google onu alakalı görür ve daha iyi SEO içeriği sonuçları elde edersiniz. SEO metin yazarlığı, müşterilerinizi hedeflemenize ve iyi hazırlanmış içerikle belirli sorunlarını çözmenize yardımcı olur.

SEO Yazım Kuralları Nelerdir?
- Özgün İçerik Yazdığınızdan Emin Olun
Marketing dünyasında “Content is King” mottosu vardır. İçeriğin orjinal ve özgün olması oldukça değerlidir. SEO uyumlu makale yazmanın ilk şartı kesinlikle özgün olmasıdır diyebiliriz. Google, özgün olmayan içerikler paylaşan web sitelerini deyim yerindeyse cezalandırıyor. Diğer web sitelerinden izinsiz yayınlanan kopya içerikler, yayınlayan web sitesine zarar veriyor. Bu zarar, arama motorlarında çok daha alt sıralarda çıkmanıza ve daha pek çok şeye neden oluyor!
- Eğlenceli Bir Okuma Stili Yaratın
SEO uyumlu bir metin yazarken “giriş, gelişme ve sonuç” bölümlerinin var olduğundan emin olun. Noktalama işaretlerine dikkat edin ve okunabilirliğin rahat olması olması için görsellerden yararlanın. Bazı eklenti paketleri yükleyerek, sayfanızda görsellerin veya yazıların geliş şeklini animasyona çevirebilirsiniz.
- Anahtar Kelimelere Dikkat Edin
SEO uyumlu kelimelere yer verin. Yani Google’da sizin makaleniz, nasıl aratılırdı? Makalenizde ne anlatıyorsunuz? Örneğin, şu an okuduğunuz blog, SEO uyumlu: anahtar kelimelere yer verilmiş ve bold olarak işaretlenmiş! Bu kelimeleri çok sık veya çok aralıklarla tekrarlamamaya çalışın. İdeal olan, 100 kelimede en az 1, en fazla 3 kez tekrarlamaktır. Ayrıca, makaleniz için Infinite Suggest, Kparser, Keyswordeverywhere ve Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz.
- Şematik Yazım Şekli Kullanın
Google’ın en çok takıldığı konulardan biri H1, H2, H3 alt başlıklarının kullanımı. Ajansımızın blogunu inceleyin. Ana başlığımız, her zaman H1’dir. Alt başlık ve bir alt başlık daha kullandığınızda, bunları wordpress yüklemesi sırasında H2 ve H3 olarak seçmelisiniz. Bu başlıklar, etiketlerinizde de yer vereceğiniz SEO kelimelerini içermelidir. Yazınız içerisinde mutlaka listelemelere de yer vermeyi unutmayın.
- Görsel Destek
Yazılarınızda görsellerden yararlanmak, hem SEO puanınızı artırır hem de Google tarafından fark edilmenizi sağlar. Görsel destek, özgünlük demektir. Ancak Google veya Pinterest gibi yerlerden edineceğiniz görseller telifli olabilir. Bu, yazınıza faydadan çok zarar verebilir. Bunun yerine Shutterstock, Adobek, iStock, Envato, Freepik, Getty İmages, Pixabay gibi sitelerden yararlanabilirsiniz. Bu siteler genellikle 10 indirmeden sonrası için ücretlidir.

- SEO Yazı İçin İpuçlarını İzleyin!
- Word üzerinden yazılarınızı yazarken F7 ile imla hatalarınızı kontrol edin.
- Blog yükleme sırasında öne çıkan görselinizi belirlerken, görsel adının SEO kelimeleri içerdiğinden emin olun.
- Öne çıkan özet kısmında 270 harf kullanmaya çalışın.
- Ortalama cümle uzunluklarınızı 8-12 kelime arasında tutmaya çalışın.
- Alt ve ana başlıklarınızı 3-8 kelime arasında tutmaya çalışın. SEO kelimelerin geçtiğinden emin olun.
- Listeleme yapın.
- Yazınızın özgünlüğünü kontrol etmek için Prepostseo gibi sitelerden yararlanın.
- Yazılarınızı 500 kelime ve üzeri olarak planlayın.